Devletin sahiplendiği 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ilgili maddeleri gereği yurtlarda okuyarak topluma kazandırılanlara Kanun ile verilen haklar kurumlar tarafından yerine getirilmiyor.
27 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 25. Maddesine eklenen Geçici 16. Maddesinde “Bu Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara atanırlar.” denilmektedir.Kanuna göre; meslek lisesi mezunları teknisyen, diplomasında tekniker, mühendis, sosyolog, psikolog, öğretmen yazanlar da ilgili kadrolara atanabilecek. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışmakta olan; Lise ve üzeri diploması olanlar ise memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve bilgisayar işletmeni kadrolarına atanabileceklerdir. Kurumlar, ilgili Kanun açık olmasına rağmen (…atanırlar) Devlet Personel Başkanlığı ‘na görüş sormaktadır.
SEÇEK mezunları için DPB Geçici 16. Maddeyi Kanunda belirtilen şekilde yorumlaması ve bu yönde görüş bildirmesi gerekmektedir. Bu konuda gereği yapılmadığı için aşağıdaki sorunlar sıklıkla rastlanmaktadır.
- Kanun emrine göre atamalar yapılmamakta.
- Dilekçelere red cevabı verilmekte.
- Dilekçelere cevap verilmemektedir.
Eğitim durumuna göre ataması yapılamayan personeli, DPB ihtiyacı olan diğer kurumlara nakil ederek mağduriyeti ortadan kaldırabilir. Mağduriyetin giderilmesi için başta Devlet Personel Başkanlığı olmak üzere bütün kurumlar görevlerini yerine getirmeleri gereklidir.